Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Pratitelji

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Vrtlog torta - užitak s višnjama

Fina, voćna, kremasta i sočna...malo mašte, malo truda, dobra volja čini čuda...

Sastojci:
Tijesto
5 žutanjaka
2,5 dl šećera
1 vanilin šećer
0,5 l brašna
1 prašak za pecivo
10 žlica rastopljene mlake biljne masti ili ulja
1 dl mlijeka
5 bjelanjaka
2 rebra čokolade za kuhanje
0,5 dl likera od višanja

Bijela krema:
3 dl mlijeka
4 žlice šecera
1 vanilin šećer
3 žlice brašna

Krema od višanja:
1 staklenka kompota od višanja
4 žlice šećera
2 žlice brašna
par kapi arome višnje

Ostalo:
15 dag maslaca ili margarina
15 dag šećera u prahu
2,5 dl vrhnja za šlag
razni ukrasi

Mjerica je moja uobičajena, najdraža, čaša od pola litre. Ne volim vage, ovako je neki ljepši osjećaj slobode i kreativnosti.

Priprema kreme:
1. Najprije iscijedite višnje - potrebna vam je i tekućina od kompota pa ju ne bacajte. Napravite kremu od višanja.
2. Ocijeđene višnje usitnite u sjeckalici. Pripazite: iako na etiketi kompota piše da su višnje bez koštica, to nije 100% sigurno, ja sam ih našla nekoliko, pa ih izvadite da ne bi bilo iznenađenja i puknutih zubiju.
3. Izmiksane višnje pretresite u zdjelu, dodajte šećer i kuhajte. Od soka odvojite nekoliko žlica, pa u njemu razmutite brašno. Razmućeno brašno pažljivo uz miješanje dodajte višnjama i kuhajte dok dobro ne zgusne (bit će to vrlo brzo)
4. Za bijelu kremu zagrijavajte 2 dl mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. U preostalom mlijeku razmutite brašno. Razmućeno brašno uz miješanje ulijevajte u taman prokuhano mlijeko, pa nastavite kuhati dok ne zgusne toliko da se odvaja od dna zdjele, dakle, prilično gusto.
5. Obje kreme dobro ohladite. Dobro izradite maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte pola u bijelu kremu, a pola u kremu od višanja. Istucite čvrsti šlag, pa njega također dodajte u obje kreme po pola. U kremu od višanja dodajte i par kapi arome višnje.
Tijesto:
1. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka
2. Dobro izmiksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i rastopljenu mlaku mast, pa postepeno dodavajte i brašno s praškom za pecivo. Na kraju žlicom umiješajte snijeg.
3. Dvije trećine smjese ulijte u kalup za tortu obložen pek papirom (ili obični papir premažite uljem), pa žlicom malo pogurajte prema krajevima da sredina ostane gotovo prazna.
4. Rastopite čokoladu za kuhanje i umiješajte ju u ostatak smjese. To ulijte u sredinu kalupa. Vrhom noža prošarajte tijesto od sredine prema kraju da šara liči na vrtlog.
5. Pecite 40-45 minuta na 200°C - provjerite štapićem je li sredina pečena, pa po potrebi pecite još koju minutu.

Pečeno tijesto režite na tri dijela. U iscijeđenu tekućinu kompota dodajte liker - time ćete zalijevati sve tri kore. Nadijevajte tortu špricom naizmjeničnim ružičastim i bijelim krugovima. Ostatak kreme iskoristite za ukrašavanje torte.
Kao ukras može vam poslužiti čokolada - naribajte ju ili ju rastopite, namažite tanko na masni papir, pa kad se stvrdne (najbolje u hladnjaku na ravnoj podlozi) izrezujte razne oblike; razne perlice...ili neka maštovita dekoracija od marcipana ili ratluk-smjese.
I još nešto, kako je ovoj torti ime Vrtlog torta, primjetit ćete da je i dekoracija sva nekako u vrtlogu.
Čisto da paše uz ime.

©2008 Sandrine

Nema komentara:

Objavi komentar

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava