Ječmik, ješmik, ječam, ričet...svaka regija ima svoj naziv za ovu nepravedno zapostavljenu žitaricu. A variva s ječmom su tako ukusna. Tako je i ovo varivo koje se u mom kraju zove "ješmik na belo". Zapravo je to gusta juha od ječma, krumpira i mrkve. Vrlo ukusna, ali gotovo zaboravljena mineštra, čest je gost na mome stolu.
za četveročlanu obitelj:
2 dl ječma
2-3 krumpira
2-3 mrkve
2-3 češnja češnjaka
peršin
sol, papar, Vegeta po vlastitom ukusu
1 žlica maslinovog ulja
1 dl mlijeka – dodajte ako želite
Večer prije ili ujutro stavite ječam u vodu da se namoči kako bi se brže skuhao. Za količinu 2 dl ječma trebat će vam oko 1 l vode – ječam močenjem jako nabubri, pa je dobro da bude dosta vode da ne bi ostao “na suhom”.
1. Nakon što je ječam namakanjem nabubrio, iscijedite vodu u kojoj je stajao. Pretresite ga u zdjelu i dodajte svježu vodu. Neka je bude duplo više od ječma. Dodajte i maslinovo ulje i kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri.
2. Ogulite i operite krumpir, operite mrkvu. Narežite ih na kockice. Nasjeckajte peršin i češnjak.
3. Kad ječam omekša nakon otprilike 30 minuta kuhanja, dodajte krumpir i mrkvu, pa začinite solju, paprom i Vegetom. Po potrebi, ako vam se čini pregusto, dolijte još malo vode. Kuhajte još 10-15 minuta dok se krumpir i mrkva ne skuhaju.
4. Par minuta prije kraja dodajte nasjeckani češnjak i peršin, te po želji možete doliti 1 dl mlijeka radi punijeg okusa.
Kad sam prvi put gledala kako moja nona kuha ovu mineštru, začudilo me dodavanje mlijeka pred kraj kuhanja. U međuvremenu sam naučila da mlijeko ili vrhnje obogaćuju okus i gustoću ovakvih gustih juha, mineštra. Također, kad već poslužite mineštru u tanjuru, možete dodatno umiješati malu žlicu vrhnja radi istog učinka.
©2008-2009 Sandrine
Studeni
Prije jednog dana
Nema komentara:
Objavi komentar