Biskvit:
5 jaja
5 žlica mljevenih badema
10 žlica šećera

1 vanilin šećer
5 žlica ulja
5 žlica mlijeka
5 žlica (vrhom punih) brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
...za zaliti biskvit:
2 dl mlijeka
2 dl eier likera
Krema:
5 dl mlijeka
2 žutanjka
3 žlice kristal šećera
2 vrećice pudinga vanilija
1 dl eier likera
15 dag maslaca
3 žlice šećera u prahu
2 dl slatkog vrhnja
U 2 dl mlijeka dobro razmutite dvije vrećice pudinga vanilija, žutanjke i kristal šećer, a ostalo mlijeko stavite kuhati. Kad mlijeko zakuha ulijte u njega smjesu i dobro miješajući kuhajte dok se dobro ne zgusne. Pustite da se do pola ohladi, pa umiješajte liker.
Pjenasto izmiješajte maslac i šećer u prahu. Napravite i čvrsti šlag. Polovicu šlaga odvojite za ukrašavanje, a drugu polovicu zajedno s maslacem umiješajte u kuhanu i sasvim ohlađenu kremu.
U međuvremenu napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izmiksajte žutanjke, šećer i vanilin šećer, dodavajte mljevene bademe, ulje i mlijeko, zatim i brašno s praškom za pecivo, pa na kraju polako žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Kalup za tortu obložite masnim papirom, izlijte u njega smjesu i pecite oko 45 minuta na 200°C. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i prerežite na tri dijela. Pusitte da se ohladi.
Gornji dio biskvita položite na tanjur za tortu kao prvu koru, zalijte ju 1/3 mješavine mlijeka i likera, premažite 1/4 kreme. Pokrijte srednjim dijelom biskvita, zalijte i njega, pa namažite drugom četvrtinom kreme. Nastojte da slojevi kreme budu jednake debljine. Pokrijte zadnjim dijelom biskvita, zalijte i njega, pa cijelu tortu omažite ostatkom kreme i ukrasite šlagom i ukrasima po želji.
©2008 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar