Žitne pahuljice mogu se jako dobro uklopiti u razna jela. Ovi kroketići od sira u kombinaciji s pahuljicama oduševili su sve moje ukućane, a meni proširili paletu jela od žitnih pahuljica koje sam do nedavno namrgođeno zaobilazila.
4-5 jušnih žlica pahuljica raži, zobi, ječma….
2 jušne žlice brašna
1 jušna žlica krušnih mrvica
2 jaja
2,5 dl mlijeka
malo soli i papra
10 dag sira (odlično je s Dimsijem)
1 čajna žličica suhog kvasca
ulje za prženje 1. Pahuljice sameljite u blenderu pa ih stavite u mlako mlijeko neka se kratko namoče.
2. Sir narežite na kockice.
3. Umutite jaja, dodajte soli, papra, krušne mrvice, brašno i kvasac, zatim mlijeko s mljevenim pahuljicama i kockice sira. Sve dobro izmiješajte u gustu smjesu i ostavite malo da odstoji da bi kvasac počeo djelovati. (ako vam se čini da smjesa nije dovolno gusta, dodajte još malo brašna ili krušnih mrvica)
4. Zagrijte ulje u tavi, pa malom žlicom spuštajte smjesu od sira i pahuljica. Pržite s obje strane dok kroketići ne dobiju lijepu smećkastu boju. Izvadite na ubrus da se odstrani suvišna masnoća i poslužite.
Ovi kroketići mogu biti dvojako posluženi – kao toplo predjelo uz neki kremasti umak ili kao prilog mesu s umakom. Nećete nimalo pogriješiti ako ovu vege verziju kroketića dopunite kockicama šunke u smjesi.
©2008-2009 Sandrine

Zanimljivo i primamljivo!
OdgovoriIzbrišiOdlična kombinacija sastojaka! Svakako spremam recept:)
OdgovoriIzbriši