Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Pratitelji

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Pekmez od šljiva

Ljeto je pri kraju. Sunce je svoj sjaj i toplinu pretočilo u slatke, zrele plodove. Njihov miris ispratit će posljednje dane ljeta i uvesti nas u divnu jesen, bogatu okusima, bojama i mirisima. Šljiva je ove godine obilato rodila. Vrijeme je za najukusniju voćnu čaroliju - predivan domaći pekmez od šljiva...


za 4-5 staklenki:
5 kg šljiva
1 kg šećera
2 vrećice Želina
1/2 male žlice đumbira u prahu
malo ruma ili rakije (šljivovice)

Šljive dobro operite. Izvadite koštice i odstranite oštećene dijelove radi što bolje kvalitete gotovog pekmeza.
Očišćene šljive sameljite. Najbrže i najjednostavnije je da to učinite u blenderu. Dobivenu masu pretresite u veliku zdjelu. Dodajte šećer u kojeg ste umiješali Želin i đumbir. Dobro promiješajte i pazite da negdje ne ostane grudica šećera.
Pećnicu ugrijte na 220°C, a rešetku spustite na najnižu razinu (zbog veličine zdjele). Pecite pekmez dok ne postane prilično gust (ne zaboravite da će se hlađenjem još malo zgusnuti). To zbog količine šljiva može potrajati i 3-4 sata. U toku pečenja povremeno promiješajte i tako pratite zgušnjavanje.
Dok se pekmez peče, pripremite staklenke i poklopce. Operite ih dobro u vrućoj vodi i ostavite da se cijede. Ne brišite ih krpom! Za svaki slučaj, možete u svaku uliti sasvim malo rakije, protresti, ocijediti i osušiti. Kad izvadite gotov pekmez iz pećnice, pećnicu ugasite i kad se temperstura spusti na oko 50°C, stavite unutra staklenke da se ugriju. U tako tople staklenke punite pekmez pazeći da ne ostaju mjehurići zraka koji bi mogli uzrokovati kvarenje. Vratite otvorene napunjene staklenkeu još toplu pećnicu da se na vrhu napravi korica koja će pomoći čuvanju pekmeza. Kad se sasvim ohladi, to će najvjerojatnije biti tek drugi dan, kapnite na vrh malo ruma ili rakije, tek toliko da pokrije površinu pekmeza u staklenci. Tada ih dobro zatvorite i spremite na tamno, suho i hladno mjesto.
©2008-2009 Sandrine

2 komentara:

  1. loše i komplicirano. prema receptu na želinu i u loncu pa na plin ide bolje brže i jednostavnije. što se tiće boca i punjenja, mogu se odmah u poćetku staviti u rernu na 75 stupnjeva zajedno s limenim poklopcima, kad pekmez bude gotov odmah ga sipate u vruće boce i zatvorite, i ni na što više nemorate paziti.ostavite da se ohladi i onda odnesete na mjesto gdje ćete ga spremiti. Kada se pekmez ohladi on će povući podtlak u bocu i pošto je boca tako sterilizirana ( ili bar pasterizirana) nema nikakve šanse da se pokvari ili da izgubi nešto od aroma( bar dok se ne otvori) . Iz svog iskustva mogu garantirati da se neće pokvariti ni za pet godina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Na ovaj način ga radim upravo zato što nikako nije komplicirano! U toku pečenja samo ga nekoliko puta promiješam, a uz to nema fleka od špricanja po štednjaku - lonac jest velik, ali i gotovo pun od te količine šljiva, pa kuhanjem na štednjaku masa dosta "iskače" iz lonca. Zato je meni ovo puno jednostavnije iako je možda sporije. Još je jedan razlog zašto mi je praktičnije ovako - kad ga kuham na plinu (jer drugačije nemam) lovi se za dno lonca ako ga ne miješam cijelo vrijeme. Eto, to su moji razlozi zašto ga radim ovako i zašto mislim da je ovako jednostavnije. Tko želi, naravno da može i drugačije!

    OdgovoriIzbriši

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava