
Juha:
1 mala glavica cvjetače
1 mala glavica brokule
malo zelenja za juhu (peršin, celer, mrkvica) – dio peršina sačuvajte, nasjeckajte, pa pospite po juhi kad bude gotova
1 žlica Vegete
po potrebi sol i papar
1 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
Fritate:

1 jaje
malo soli
1 žlica ulja
2 dl mlijeka
3 žlice - vrhom pune brašna
ulje za prženje
Priprema:
Cvjetaču i brokulu očistite i razdijelite na manje komade. Zajedno sa zelenjem za juhu stavite kuhati. Malo posolite. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 30 minuta.
8 dl vode u kojoj se povrće kuhalo procijedite u drugu posudu. Brokulu, cvjetaču i malo mrkve stavite u sjeckalicu i usitnite tako da dobijete finu kašu. Vratite kašu u posudu s procijeđenom vodom od kuhanja, dolijte mlijeko, po potrebi dolijte još vode tako da dobijete oko 1,2 l juhe. Dodajte Vegetu i ako je potrebno, malo papra i soli. Kratko zakuhajte i na kraju zgusnite juhu slatkim vrhnjem.
Neka gotova juha odstoji par minuta prije nego ju poslužite, jer će tako još malo zgusnuti.
Dok se povrće kuha, vi pripremite fritate.
Umutite jaje s malo soli i ulja. Dodavajte mlijeko i brašno. Tijesto treba biti nešto gušće nego za palačinke.
Na lagano pouljenoj tavi ispecite nekoliko palačinki, nešto debljih nego inače. Ostavite ih da se malo ohlade. Zarolajte ih i režite na kolutiće debljine 2-3 mm. Poslužite ih kad je juha već na tanjuru.
Fritate odlično pašu i u bistre juhe, i mesne i povrtne, a djeci je itekako zanimljiva ideja juhe s “palačinkama”, naročito ako je za poslije koja ostala nenarezana
©2008 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar