Sastojci za 1,25 l likera:
5 žutanjaka
50 dag šećera
5 dl mlijeka
2,5 dl rakije
1 vanilin šećer
Priprema
U ona vremena domaćice su koristile svježe kravlje mlijeko koje se moralo prokuhavati, pa su za vrijeme kuhanja mlijeka u njega ubacivale mahunu vanilije radi arome. Danas većina nas koristi trajno mlijeko kojem kuhanje nije potrebno, pa je umjesto mahune vanilije dobra zamjena vanilin šećer ili par kapi arome vanilije. Uz to, ipak je i sama priprema kraća za ono vrijeme koliko bi kuhanome mlijeku trebalo da se ohladi.
Žutanjke i šećer s vanilin šećerom dobro mutite dok ne postanu sasvim svijetla – ubrzati možete služeći se mikserom, no ja više volim kuhačom (dobar trening izdržljivosti). U tako umućene žutanjke malo po malo dolijevati mlijeko, pa miješati kuhačom (nikako ne mikserom!!!) u jednoličnom ritmu (otprilike 1 krug u 2 sekunde – pjevušite si neku pjesmicu u tome ritmu, pa će i vrijeme brže proći) dok se sav šećer ne rastopi. To će potrajati 20-tak minuta, no budite strpljivi jer ćete na taj način postići onu finoću u kojoj ćete na kraju uživati.
Kad je otopljeno i posljednje zrnce šećera, polako dolijevajte rakiju i nastavite miješati još 10-tak minuta u istome ritmu. Na površini likera pojavit će se pjenica. Zato ga treba ostaviti da malo odstoji, a onda pažljivo i polako ulijevajte liker u bocu da se ne bi još više zapjenilo. To je ujedno i razlog zašto treba miješati polako kuhačom, a ne mikserom. Dobro zatvorite tek kad pjenica u boci malo splasne. Čuvajte na hladnome mjestu. Može potrajati i dulje od mjesec dana – provjereno!
Od bjelanjaka napravite šaumpite ili puslice koje ćete poslužiti uz liker.
Ovaj ukusni liker ima svoju kremastu gustoću, no u specijalnim prilikama ukrasiti ga možete s malo tučenog slatkog vrhnja
©2008-2009 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar