

4 kg crvene mesnate paprike (roge)

1,5 kg patliđana
1 glavica češnjaka
2 ljuta feferona (po želji i više, ako volite ljuće)
1l ulja
1l vode
1l octene kiseline 8%-tne (ili alkoholnoga octa)
1 žlica šećera
1 ravna žlica soli
malo papra

1. Izvagane paprike operite. Zatim ih očistite od sjemenki, pa ponovo operite.
2. Patliđane ogulite i narežite na ploške.
3. U dubljoj posudi pomiješajte vodu, octenu kiselinu (ili ocat – najbolje je onaj alkoholni za zimnice), 1,5 dl ulja, šećer, sol i papar. Zakuhajte tekućinu.
4. U kipuću tekućinu stavljajte paprike da se sasvim kratko prokuhaju – vadite ih odmah čim tekućina opet zakipi! Isto napravite i sa patliđanima. Malo ocijedite.
5. Pokuhano povrće skupa s oguljenim češnjakom i ljutim feferonima dobro usitnite u blenderu ili sameljite na mašini za meso, ako ju imate. (Ja nemam, pa sam koristila blender.)
6. Usitnjenu masu pretresite u veću zdjelu koju ćete moći staviti u pećnicu. Dolijte ostatak ulja i dobro promiješajte da masa bude jednolična.
7. Zagrijte pećnicu na 230°C. Pripremljenu smjesu stavite peći. U toku pečenja povremeno promiješajte. Ulje će izlaziti na površinu, neka vas to ne brine. Pecite oko 3 sata da se masa zgusne.
8. Staklenke dobro operite i osušite toploj (ne vrućoj!) u pećnici kad je ajvar gotov. U tako zagrijane staklenke uspite još vrući ajvar.
Napunjene staklenke prekrijte čistom prepeglanom krpom (da se unište eventualne bakterije!) Sve zajedno obavijte jednim stoljnjakom i ostavite da se sasvim polako hladi. Na površini bi se trebalo izdvojiti ulje koje će ajvar očuvati od kvarenja. Trebalo bi ga biti u otprilike pola centimetra debelom sloju. Ukoliko je tog ulja premalo, dolijte običnoga ulja.
Tek kad se ajvar sasvim ohladi, zatvorite čvrsto staklenke i spremite na hladno, tamno mjesto.

©2008-2009 Sandrine

To je ajvar MOG djetinjstva:))
OdgovoriIzbriši