Možda je bolje reći zapečenac, jer osim krumpira, nema gotovo ništa zajedničkog s klasičnom mesnom musakom. No, kombinacija je odlična, okusi i mirisi sasvim mediteranski. Pravo ljetno lagano jelo koje će vas odvesti u hladovine starih maslinika.
1 kg blitve
2 kg krumpira
15 dag dimljene pancete sa što manje bijelog dijela
3-4 češnja češnjaka
malo majčine dušice
stručak peršina
2 žlice Vegete
1 dl maslinovog ulja
1 jaje
0,5 dl mlijeka
ribani ovčji sir
Uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.
1. Blitvu operite i nasjecjkajte – ne bacajte bijele dijelove, i njih nasjeckajte!
2. Krumpr ogulite i narežite na ploške.
3. Na sitnije komadiće narežite dimljenu pancetu. Usitnite majčinu dušicu, češnjak i peršin. Sve pomiješajte s blitvom i 1 žlicom Vegete.
4. Veći kalup za pečenje omažite maslinovim uljem. Složite pola količine ploški krumpira kao crijep na krovu.
5. Smjesu od blitve ravnomjerno rasporedite po krumpiru i poprskajte s malo maslinovog ulja.
6. Sve prekrijte preostalim ploškama krumpira.
7. Pomiješajte jaje i preostalo maslinovo ulje (oko 0,5 dl) s mlijekom i 1 žlicom Vegete, pa time zalijte povrće u kalupu.
8. Kalup prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici oko 30 minuta. Zatim maknite foliju, posipajte ribanim sirom, pa vratite na pečenje još 10-15 minuta dok sir ne počne dobivati boju.
Pečenu povrtnu musaku poslužite kao ukusan, ali lagan glavni obrok. Ponudite dodatno ribanoga sira i maslinovog ulja. I ne zaboravite na neko slatkasto primorsko bijelo vino, dobro rashlađeno.
P.S.: Za vege verziju izbacite pancetu i uživajte!
©2008-2009 Sandrine
Obredni hleb-Vinograd
Prije 4 dana
Nema komentara:
Objavi komentar