Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Pratitelji

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Fanjki, štrukle i kisela bela juha

Za fanjke i juhu za 6 osoba potrebno je:

**Za tijesto:
70 dag glatkog brašna
1 jaje
1 mala žlica soli
voda
**Za nadjev:
50 dag svježeg kravljeg sira
1 mala žlica soli
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja

**Za juhu:
1,5 l vode u kojoj su se kuhali fanjki
1 mala žlica Vegete - pazite na to da je voda već prije zasoljena
malo papra
1 žlica sjeckanog peršina
1-2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
1,5 dl kiselog vrhnja

**Ostalo:
20 dag masla ili maslaca
2 žlice krušnih mrvica
malo kiselog vrhnja
malo slatkog vrhnja
po želji šećera

Photobucket
Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, ne previše čvrsto da ga možete lijepo razvaljati. Neka odstoji 15-tak minuta, a onda ga razvaljajte na otprilike 2 mm debljine. Narežite ga na trake ne šire od 10 cm.
Napravite nadjev tako da pomiješate sve sastojke, pa nadijevajte tijesto ovako:
Na 3 cm od ruba trake stavite žlicu najdeva, preklopite sa tim dijelom da sir bude pokriven, 1 cm dalje odrežite traku, prstima stisnite rubove da se zalijepe – pazite da nema rupice jer će sir izaći pri kuhanju – i prvi fanjkić je gotov. Igrajte se tako dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev. Kuhajte u uzavreloj posoljenoj vodi par minuta, tj. dok se dignu na površinu.
NAPOMENA: nemojte kuhati sve fanjke odjednom, bit će gužva u loncu pa će se prekuhati! Podijelite ih na 2-3 runde.

U široj zdjeli na maslu popržite krušne mrvice, pa u to stavljajte kuhane fanjke koje ste iz vode izvadili šupljom žlicom da se voda iscijedi. VODU NE BACAJTE! Držite zdjelu s fanjkima na toplome.
Ako vam ostane viška nadjeva, umiješat ćete ga u juhu kad bude kuhana.

Vodu u kojoj su se kuhali fanjki procijedite u zdjelu za juhu, dodajte svu sastojke osim vrhnja i peršina, pa zakuhajte 5-10 min na laganoj vatri. Sad možete dodati i rezance od ostataka tijesta – ako je bilo. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite peršin. A ako je ostalo viška nadjeva, sad je trenutak da ga umiješate u juhu.

Ako želite, fanjke možete i zapeći. Posložite ih u posudu namazanu rastopljenom
masnoćom – najbolje maslom, prelijte mješavinom slatkog i kiselog vrhnja i zapecite na 200°C dok se ne napravi zlatno smeđa korica. Tako ste fanjke pretvorili u štrukle…

Nakon ovako fine juhe kiselkastog okusa ja osobno volim fanjke posuti sa malo šećera, a moj deda je znao staviti fanjke u juhu i tako sve zajedno pojesti. Kako god jeli, ukusni su toliko da je baka radila i duplu dozu kad se skupljala cijela obitelj. U slatkoj verziji je ovo kompletan obrok, a u slanoj se može dodati i malo špeka narezanog na kockice pa kratko poprženog – to je bila omiljena muška verzija.
Isto tako možete napraviti veću količinu fanjki pa sirove zamrznuti. Kod pripreme ih nemojte odmrzavati da ne budu gnjecavi, već ih odmah spustite u kipuću vodu.

©2008 Sandrine

Nema komentara:

Objavi komentar

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava