**Za tijesto:
70 dag glatkog brašna
1 jaje
1 mala žlica soli
voda
**Za nadjev:
50 dag svježeg kravljeg sira
1 mala žlica soli
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
**Za juhu:
1,5 l vode u kojoj su se kuhali fanjki
1 mala žlica Vegete - pazite na to da je voda već prije zasoljena
malo papra
1 žlica sjeckanog peršina
1-2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
1,5 dl kiselog vrhnja
**Ostalo:
20 dag masla ili maslaca
2 žlice krušnih mrvica
malo kiselog vrhnja
malo slatkog vrhnja
po želji šećera
Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, ne previše čvrsto da ga možete lijepo razvaljati. Neka odstoji 15-tak minuta, a onda ga razvaljajte na otprilike 2 mm debljine. Narežite ga na trake ne šire od 10 cm.
Napravite nadjev tako da pomiješate sve sastojke, pa nadijevajte tijesto ovako:
Na 3 cm od ruba trake stavite žlicu najdeva, preklopite sa tim dijelom da sir bude pokriven, 1 cm dalje odrežite traku, prstima stisnite rubove da se zalijepe – pazite da nema rupice jer će sir izaći pri kuhanju – i prvi fanjkić je gotov. Igrajte se tako dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev. Kuhajte u uzavreloj posoljenoj vodi par minuta, tj. dok se dignu na površinu.
NAPOMENA: nemojte kuhati sve fanjke odjednom, bit će gužva u loncu pa će se prekuhati! Podijelite ih na 2-3 runde.
U široj zdjeli na maslu popržite krušne mrvice, pa u to stavljajte kuhane fanjke koje ste iz vode izvadili šupljom žlicom da se voda iscijedi. VODU NE BACAJTE! Držite zdjelu s fanjkima na toplome.
Ako vam ostane viška nadjeva, umiješat ćete ga u juhu kad bude kuhana.
Vodu u kojoj su se kuhali fanjki procijedite u zdjelu za juhu, dodajte svu sastojke osim vrhnja i peršina, pa zakuhajte 5-10 min na laganoj vatri. Sad možete dodati i rezance od ostataka tijesta – ako je bilo. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite peršin. A ako je ostalo viška nadjeva, sad je trenutak da ga umiješate u juhu.
Ako želite, fanjke možete i zapeći. Posložite ih u posudu namazanu rastopljenom
masnoćom – najbolje maslom, prelijte mješavinom slatkog i kiselog vrhnja i zapecite na 200°C dok se ne napravi zlatno smeđa korica. Tako ste fanjke pretvorili u štrukle…
Nakon ovako fine juhe kiselkastog okusa ja osobno volim fanjke posuti sa malo šećera, a moj deda je znao staviti fanjke u juhu i tako sve zajedno pojesti. Kako god jeli, ukusni su toliko da je baka radila i duplu dozu kad se skupljala cijela obitelj. U slatkoj verziji je ovo kompletan obrok, a u slanoj se može dodati i malo špeka narezanog na kockice pa kratko poprženog – to je bila omiljena muška verzija.
Isto tako možete napraviti veću količinu fanjki pa sirove zamrznuti. Kod pripreme ih nemojte odmrzavati da ne budu gnjecavi, već ih odmah spustite u kipuću vodu.
©2008 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar