Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Sljedbenici

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Kvarnerski rižoto

Nekad je Kvarnerski zaljev obilovao tunom. Ta brza i snažna riba bila je važna karika kvarnerskog ribolovstva. Brojne tunere na kojima su tunolovci strpljivo čekali svoj ulov, dokaz su tome. Danas tune u slobodnim jatima na Kvarneru gotovo i nema. Tunere stoje prazne, mnoge zapuštene propadaju, nagriza ih zub zaborava i morske soli... A tuna na naš stol dolazi iz raznih uzgajališta ili iz konzerve.
Ovaj rižoto kojeg sam upravo u spomen na stare tunere nazvala "Kvarnerski rižoto", spoj je mora i zemlje u jednom bogatom okusu i mirisu Kvarnera, onakvog kakav je nekada bio.

za 2 osobe:

1 odrezak (zamrznuti ili svježi) tune
ILI 1 veća konzerva tune
1 glavica luka
1 manja tikvica
1-2 krumpira
1 paprika
2-3 rajčice
1 dl bijelog vina, najbolje Malvazije
bosiljak, peršin
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
ribani ovčji sir


1. Odrezak od tune narežite na manje komade (ili iscijedite tunu iz konzerve).
2. Ogulite krumpire, operite i narežite na kockice. Narežite luk, papriku, tikvicu i rajčicu.
3. Stavite kuhati rižu zajedno s narezanim krumpirom. Vodu lagano posolite. Kuhajte otprilike 15 minuta.
4. Na malo maslinovog ulja prepržite lagano luk, dodajte tikvicu, papriku i rajčicu. Kad tekućina koju će povrće pustiti uvrije, dodajte komade tune i zalijte vinom. Neka se krčka par minuta.
5. Spojite u jednu posudu skoro kuhanu rižu i tunu s povrćem, začinite solju i paprom po potrebi, te pospite svježim, sitno nasjeckanim češnjakom, peršinom i bosiljkom. Po potrebi dolijte još malo vruće vode, pa neka se sve zajedno kuha još 2-3 minute kako bi se proželi okusi.


Pri posluživanju možete dodati malo ribanog ovčjeg sira. Poslužite i zelenu salatu ili zeleni radič koji je bio tako čest u vrtovima našeg kraja i rigu koja je najbolja samonikla. I naravno, čašicu fine, slatke Malvazije.

©2008-2009 Sandrine

Preuzmi recept u PDF verziji

1 komentar:

  1. volim tunu svježu i u konzervi, i ovaj rižoto ću sigurno probati

    OdgovoriIzbriši

Blog Widget by LinkWithin
U ovom gadgetu postoji pogreška

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava