Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Sljedbenici

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Shalapaj - "svašta nešto"

Neobičan naziv za tako jednostavno jelo. Kad sam pitala tetu Rosu, tetu moga dragoga, rođenu na Kosovu, ali već 35 godina živi u Švicarskoj, gdje sam prije nekoliko godina prvi put to jela, da mi prevede na hrvatski taj naziv, nakon kratkog razmišljanja rekla je "ma to ti je onako, svašta nešto"! Zapravo je riječ o povrću ljetne sezone, zapečenome u pećnici (izvorno kako to rade u njenom kraju, bilo bi pečeno pod pekom) i povezanome vrhnjem (ili mlijekom sa škrobnim brašnom ) u sasvim gusti umak. Da ne duljim više, evo recepta onako kako me teta Rosa naučila:

Sastojci za 4 osobe:
6 većih rajčica
6 paprika babura
2 glavice luka
po želji soli i papra, (a ona još koristi i začin sličan Vegeti)
malo peršina
3 žlice ulja
2 dl mlijeka
za zgušnjavanje postoje dvije varijante:
prva varijanta: 1 dl vrhnja za kuhanje
ili u drugoj varijanti: 1 žlica škrobnog brašna i još 1 dl mlijeka

Priprema:
Pećnicu ugrijte na 220°C.
Povrće dobro operite, luk očistite.
Paprike i rajčice narežite na komade, ne baš malene. Luk narežite na ploške. Peršin nasjeckajte.
Kalup za pečenje nauljite, pa u njega stavite pomiješane komade povrća. Popaprite, posolite, a možete posuti i s malo Vegete.
Stavite sve u pećnicu i pecite. Povrće će pustiti svoju tekućinu.
Za to vrijeme razmutite mlijeko s vrhnjem ili škrobnim brašnom, ovisi koju varijantu odaberete. Kada tekućina koju je povrće pustilo u toku pečenja uvrije i na površinskom sloju povrća primjetite da se počinje zapecati, a to je nakon otprilike 30 minuta pečenja, sve zalijte pripremljenom tekućinom, protresite kalup da tekućina prodre svuda ravnomjerno i pecite dok se sve dobro ne zgusne, otprilike još 15 minuta.

Posluživanje:
Ovo je izvrstan prilog pečenome mesu, ali mi ga najviše volimo pojesti uz fini ljuti pečeni suđuk.

A na kraju i moj dodatak receptu:
kako je ovo "svašta nešto" pripravljeno od sezonskog ljetnog povrća, možete tome dodati i na kockice narezane patliđane i tikvice. Dobit ćete pravo bogatstvo u jednostavnom jelu, prilogu uz meso.
©2008-2009 Sandrine

Nema komentara:

Objavi komentar

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava