Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Pratitelji

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Orehnjača

Bogati nadjev, lijepo dignuto tijesto, primamljiv miris... glavne su odlike ovog starinskog kolača, nezaobilazne slastice mog blagdanskog stola, no nažalost, sve rjeđe na stolovima mlađih obitelji. Kao da pomalo pada u zaborav. A kad se samo sjetim koliko su pažnje i truda bake posvećivale tom kolaču, pazeći na svaki detalj kako bi orehnjača izgledala savršeno... Mene su upravo moje bake naučile malim tajnama...

Tijesto (količina za dvije rolade):
50 dag brašna
1 kvasac (kocka svježeg ili vrećica suhog kvasca)
1/3 l (3,5 dl) mlijeka
15 dag maslaca ili margarina
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
malo soli

Nadjev:
40 dag mljevenih oraha
1 dl mlijeka
2 pune žlice marmelade
1 žlica šećera
cimet po želji

Priprema:
Ako koristite svježi kvasac, razmutite ga u 1 dl toploga mlijeka s malo šećera i brašna, pa pustite da se digne.
Ugrijte mlijeko, ali pazite da ne bude pretoplo, pa u njemu otopite maslac.
U dublju posudu stavite brašno, pa umiješajte šećer i sol. Dodajte kvasac, onaj dignuti ili nasipajte suhi. Na sredini napravite jamicu pa umutite jaja. Pomalo dolijevajte mlijeko s maslacem i miješajte drvenom kuhačom. Nastavite miješati dok se sve ne poveže u smjesu. Miješajte odižući kuhačom tijesto sa dna posude. Nastavite sve dok se na tijestu ne počnu stvarati mjehuri. Tada oblikujte loptu, nožem malo zarežite površinu, sve pokrijte čistom krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Zakipite mlijeko i kipuće prelijte preko oraha. Dodajte šećer, marmeladu i cimet i sve dobro promiješajte u jednoličnu masu.

Dignuto tijesto pažljivo istresite na pobrašnjenu dasku za miješenje, kratko premijesite i ne stišćite prejako. Podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik (pazite da jedna strana ne bude duža od duljine kalupa u kojem ćete peći orehnjaču).
O debljini tijesta ovisi koliko će slojeva imati rolada, ali i koliko će biti debeli slojevi. Ono što su me bake naučile je da se pretanko tijesto često neće lijepo dizati u toku pečenja, pa će se slojevi razdvajati i izgled neće biti tako lijep. Zato ja tijesto razvaljam na debljinu 1-1,5 cm. Tijesto premažite nadjevom i uvijte dvije lijepe rolade.

Kalup namastite, ne treba ga brašniti. U njega položite pripremljene rolade tako da se ne dodiruju. Još jedan trik kojeg su me naučile je da u sredinu kalupa stavim pregradu kako se u toku pečenja rolade ne bi spojile i tako pokvarile izgled - ta se pregrada lako napravi od malo alufolije, evo ovako:

Kalup s roladama još barem pola sata ostavite na toplome pokriven krpom da se orehnjača počne dizati, a zatim pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pećnicu ne otvarajte nikako najmanje 40 minuta da tijesto ne padne dotokom hladnog zraka izvana. Otprilike 10 minuta prije kraja premažite ih mješavinom žutanjka, malo mlijeka i par kapi ulja da bi imale lijepi sjaj. Pečene orehnjače izvadite iz kalupa na drvenu podlogu (drvo će upiti vlagu i neće stvarati kondenzat) i pokrijte krpom. Ohlađene pospite šećerom u prahu.

©2008-2009 Sandrine

1 komentar:

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava