Tijesto (količina za dvije rolade):
50 dag brašna
1 kvasac (kocka svježeg ili vrećica suhog kvasca)
1/3 l (3,5 dl) mlijeka
15 dag maslaca ili margarina
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
malo soli
Nadjev:
40 dag mljevenih oraha
1 dl mlijeka
2 pune žlice marmelade
1 žlica šećera
cimet po želji
Priprema:
Ako koristite svježi kvasac, razmutite ga u 1 dl toploga mlijeka s malo šećera i brašna, pa pustite da se digne.
Ugrijte mlijeko, ali pazite da ne bude pretoplo, pa u njemu otopite maslac.
U dublju posudu stavite brašno, pa umiješajte šećer i sol. Dodajte kvasac, onaj dignuti ili nasipajte suhi. Na sredini napravite jamicu pa umutite jaja. Pomalo dolijevajte mlijeko s maslacem i miješajte drvenom kuhačom. Nastavite miješati dok se sve ne poveže u smjesu. Miješajte odižući kuhačom tijesto sa dna posude. Nastavite sve dok se na tijestu ne počnu stvarati mjehuri. Tada oblikujte loptu, nožem malo zarežite površinu, sve pokrijte čistom krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Zakipite mlijeko i kipuće prelijte preko oraha. Dodajte šećer, marmeladu i cimet i sve dobro promiješajte u jednoličnu masu.
Dignuto tijesto pažljivo istresite na pobrašnjenu dasku za miješenje, kratko premijesite i ne stišćite prejako. Podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik (pazite da jedna strana ne bude duža od duljine kalupa u kojem ćete peći orehnjaču).
O debljini tijesta ovisi koliko će slojeva imati rolada, ali i koliko će biti debeli slojevi. Ono što su me bake naučile je da se pretanko tijesto često neće lijepo dizati u toku pečenja, pa će se slojevi razdvajati i izgled neće biti tako lijep. Zato ja tijesto razvaljam na debljinu 1-1,5 cm. Tijesto premažite nadjevom i uvijte dvije lijepe rolade.

Kalup namastite, ne treba ga brašniti. U njega položite pripremljene rolade tako da se ne dodiruju. Još jedan trik kojeg su me naučile je da u sredinu kalupa stavim pregradu kako se u toku pečenja rolade ne bi spojile i tako pokvarile izgled - ta se pregrada lako napravi od malo alufolije, evo ovako:
Kalup s roladama još barem pola sata ostavite na toplome pokriven krpom da se orehnjača počne dizati, a zatim pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pećnicu ne otvarajte nikako najmanje 40 minuta da tijesto ne padne dotokom hladnog zraka izvana. Otprilike 10 minuta prije kraja premažite ih mješavinom žutanjka, malo mlijeka i par kapi ulja da bi imale lijepi sjaj. Pečene orehnjače izvadite iz kalupa na drvenu podlogu (drvo će upiti vlagu i neće stvarati kondenzat) i pokrijte krpom. Ohlađene pospite šećerom u prahu.
©2008-2009 Sandrine
ružna
OdgovoriIzbriši