Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Pratitelji

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Muška torta

Ideja koju sam vidjela u emisiji "Večera za 5" vrlo je brzo zaživjela na stolu. Prigoda je bila rođendan moje muške polovice. Tužnjikavo je gledao kako vrtim palačinke, misleći valjda da je ipak zaslužio nešto bolje za svoj rođendan. A ja sam podlo šutila. Da bi na kraju na svečani stol iznjela sasvim nešto drugačije. Pa zar je mogao uopće pomisliti da ću ga na rođendan poslužiti običnim palačinkama?! A rezultat… hmm… ne bi sad baš štela povedati :)

Sastojci za 12 osoba:

za palačinke promjera 30 cm:
2 jaja
1 mala žlica soli
0,5 l mlijeka
1 dl ulja
2 dl mineralne vode
20 dag + još po potrebi bijelog brašna
po želji dio brašna zamijenite kukuruznim ili heljdinim brašnom

Nadjev izaberite sami:
50 dag svježeg sira
2 velike žlice kiselog vrhnja
malo soli
dodaci po želji: pršut, slanina, buđola
kulen, čajna ili zimska salama
šunka, vratina, kare
gljive
kiseli krastavci
luk
svježa ili kisela paprika
peršin, vlasac


Priprema:

1. Izmiješajte jaja, sol, ulje, mlijeko, polovicu brašna i mineralnu vodu u malo gušću smjesu za palačnke. Po potrebi dodavajte malo po malo brašna dok ne dobijete odgovarajuću gustoću tijesta. Kako bi okus bio zanimljiviji, predlažem da dio bijelog brašna zamijenite kukuruznim ili heljdinim brašnom (ja sam ovaj put dio bijelog zamijenila kukuruznim brašnom).
2. Na vrućoj tavi većeg promjera (28-30 cm) s tek kapljicom ulja (ako nemate tako veliku tavu baš za palačinke) ispecite malo deblje palačinke. Pustite da se ohlade.
3. Pripremite nadjev dok se palačinke hlade. Narežite sve suhomesnate proizvode koje želite upotrijebiti na tanke ploške (ako ih već niste kupili narezane). Narežite tako i krastavce i gljive, a paprike, luk, vlasac i peršin nasjeckajte i pomiješajte.
4. Dobro pomiješajte sir, vrhnje i malo soli. 1/4 smjese ostavite za omazivanje torte. Ostatak rasporedite po “katovima” – nakon prve palačinke ćete vidjeti koliko smjese treba za jedan red.
5. Stavite prvu palačinku na tanjur za tortu. Namažite sirom i vrhnjem cijelu površinu. Neka ne bude baš “prozirno”. Poslažite red jednog ili nekoliko sličnih narezaka, također gusto po cijeloj površini. Pokrijte palačinkom. Ponovite mazanje i slaganje druge vrste narezaka. Poklopite palačinkom, namažite, a ovaj kat prekrijte povrćem. Ponovite postupak. Složite onoliko katova koliko vam to dozvoljava količina smjese od sira. Na vrhu neka bude palačinka.
6. Omažite cijelu tortu smjesom sira koju ste prije odvojili. Ukrasite ostacima narezaka i palačinki.

Tortu do posluživanja držite u hladnjaku.

Posluživanje:

Ovu slanu tortu poslužite kao predjelo, a idealna je za okupljanje društva uz kriglu pive ili čašu vina. Osim toga, tako je jednostavna za pripremu da bi i najšlampaviji muškarac u kuhinji zadivio njome svoje dečke (ma i cure, naravno)!

©2008-2009 Sandrine

3 komentara:

  1. Izgleda odlicno.
    btw-na blogu delicious for kids sam promenila blog dizajn,sa tvoje web stranice -koje si preporucila.Bas pogledaj jel ok,i hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo sam pogledala, i jako mi se dopada taj drveni izgled. Paše uz temu bloga - kuhinja! Možda samo da nekako pojačaš slova, radi lakše čitljivosti, nekako su se "stopila" s bojom. Ako kojim slučajem ne ide direktno iz fontova i boja (ali mislim da bi moralo ići), javi mi pa ću ti objasniti kako. Inače super izgleda ovako!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmm fina je ova muška torta, svašta nešto finoga ima unutra :)

    OdgovoriIzbriši

Blog Widget by LinkWithin

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava