...neodoljivo lagano osvježenje za vruće dane kad poželite nešto hladno, slatko, što se topi u ustima, a nije sladoled…

Sastojci za biskvit:
2 jaja
1 čaša (200 g) čvrstog jogurta
2/3 čaše šećera
1 vanilin šećer
1/3 čaše ulja
1 čaša brašna (glatkog)
1/3 vrećice praška za pecivo
limunova korica
Sastojci za kremu:
4 čaše čvrstog jogurta
3 dl slatkog vrhnja
2 vrećice instant želatine
10 dag šećera u prahu
1 konzerva (800 g) kompota od marelice
1 vrećica svijetlog žele-preljeva za tortu
Priprema:
Pošto ova torta obiluje jogurtom, iskoristila sam ambalažu – čašu od 200 g jogurta kao mjeru za ostale sastojke.
1. Kalup za tortu dobro nauljite i pobrašnite, ili ako više volite, obložite masnim papirom. Pećnicu ugrijte na 200°C.
2. Odvojite nekoliko marelica iz kompota za ukrašavanje, a ostatak nasjeckajte. Tekućinu sačuvajte.
3. Razdvojite jaja. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žutanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite, pa dodajte ribanu limunovu koricu, jogurt i ulje. Dobro izmiksajte. Postupno dodavajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju pažljivo žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4. Pecite biskvit oko 25 minuta. Nakon pečenja neka se sasvim ohladi.
5. Istresite u dublju posudu 4 čašice jogurta. Dodajte šećer u prahu i miksajte kratko. Zatim u to istresite obje vrećice instant želatine i miksajte dok se ne zgusne (može potrajati i do 10 minuta).
6. Napravite čvrsti šlag od slatkog vrhnja pa ga dodajte u smjesu od jogurta i nastavite miješati žlicom dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
7. Pripremite tanjur za tortu. Stavite na njega biskvit. Oko biskvita stavite obruč kalupa u kojem se biskvit pekao. Zalijte s nekoliko žlica kompota i pospite s polovicom nasjeckanih marelica. Zatim na to nanesite polovisu kreme od jogurta, pa opet ostatak sjeckanih marelica. Završite s preostalom kremom i lijepo poravnajte. Po vrhu posložite marelice koje ste sačuvali.
8. Prema uputama na vrećici napravite preljev za torte (iskoristite u tu svrhu ostatak tekućine od kompota. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko torte.
9. Gotovu tortu stavite u hladnjak na najmanje 4 sata (ja sam ostavila preko noći). Tek nakon toga pažljivo skinite obruč i poslužite.
Posluživanje:
Ovu tortu lako možete napraviti u bezbroj varijacija. Umjesto marelica možete upotrijebiti bilo koje voće, nije nužno da bude iz kompota, a dio običnog čvrstog jogurta u kremi možete zamijeniti odgovarajućom količinom (i okusom, naravno) voćnog jogurta.
UPDATE: Ista torta u crvenoj varijanti s trešnjama
©2008-2009 Sandrine
hehe komentar kikolinca je odličan;))
OdgovoriIzbrišitorta izgleda odlično, osvježavajuće i kremasto!