Ovaj dio bloga namijenjen svima koji nastoje uživati u hrani, bilo da sami izvode razne kuhinjske eksperimente poput mene ili to radije prepuštaju nekome drugome. Želim vam dobru zabavu uz ono što ćete ovdje pronalaziti. I ne zaboravite, vaši su
komentari uvijek dobrodošli!
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Sljedbenici

Nagrade i zahvale

-veliko hvala
Vera!





-najljepše hvala Masateri za obje nagrade!

Torta od jogurta

"Mama!!! Pa koliko si to jaja na oko ispekla?!?" - širom otvorenih očiju, sav u čudu uzviknuo je Kikolinac ugledavši ovu tortu na stolu. Svi smo se nasmijali prvom komentaru za ovo...

...neodoljivo lagano osvježenje za vruće dane kad poželite nešto hladno, slatko, što se topi u ustima, a nije sladoled…

Sastojci za biskvit:

2 jaja
1 čaša (200 g) čvrstog jogurta
2/3 čaše šećera
1 vanilin šećer
1/3 čaše ulja
1 čaša brašna (glatkog)
1/3 vrećice praška za pecivo
limunova korica

Sastojci za kremu:

4 čaše čvrstog jogurta
3 dl slatkog vrhnja
2 vrećice instant želatine
10 dag šećera u prahu
1 konzerva (800 g) kompota od marelice
1 vrećica svijetlog žele-preljeva za tortu


Priprema:

Pošto ova torta obiluje jogurtom, iskoristila sam ambalažu – čašu od 200 g jogurta kao mjeru za ostale sastojke.

1. Kalup za tortu dobro nauljite i pobrašnite, ili ako više volite, obložite masnim papirom. Pećnicu ugrijte na 200°C.
2. Odvojite nekoliko marelica iz kompota za ukrašavanje, a ostatak nasjeckajte. Tekućinu sačuvajte.
3. Razdvojite jaja. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žutanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite, pa dodajte ribanu limunovu koricu, jogurt i ulje. Dobro izmiksajte. Postupno dodavajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju pažljivo žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4. Pecite biskvit oko 25 minuta. Nakon pečenja neka se sasvim ohladi.
5. Istresite u dublju posudu 4 čašice jogurta. Dodajte šećer u prahu i miksajte kratko. Zatim u to istresite obje vrećice instant želatine i miksajte dok se ne zgusne (može potrajati i do 10 minuta).
6. Napravite čvrsti šlag od slatkog vrhnja pa ga dodajte u smjesu od jogurta i nastavite miješati žlicom dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
7. Pripremite tanjur za tortu. Stavite na njega biskvit. Oko biskvita stavite obruč kalupa u kojem se biskvit pekao. Zalijte s nekoliko žlica kompota i pospite s polovicom nasjeckanih marelica. Zatim na to nanesite polovisu kreme od jogurta, pa opet ostatak sjeckanih marelica. Završite s preostalom kremom i lijepo poravnajte. Po vrhu posložite marelice koje ste sačuvali.
8. Prema uputama na vrećici napravite preljev za torte (iskoristite u tu svrhu ostatak tekućine od kompota. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko torte.
9. Gotovu tortu stavite u hladnjak na najmanje 4 sata (ja sam ostavila preko noći). Tek nakon toga pažljivo skinite obruč i poslužite.

Posluživanje:

Ovu tortu lako možete napraviti u bezbroj varijacija. Umjesto marelica možete upotrijebiti bilo koje voće, nije nužno da bude iz kompota, a dio običnog čvrstog jogurta u kremi možete zamijeniti odgovarajućom količinom (i okusom, naravno) voćnog jogurta.

UPDATE: Ista torta u crvenoj varijanti s trešnjama


©2008-2009 Sandrine

1 komentar:

  1. hehe komentar kikolinca je odličan;))
    torta izgleda odlično, osvježavajuće i kremasto!

    OdgovoriIzbriši

Blog Widget by LinkWithin
U ovom gadgetu postoji pogreška

Vrijeme danas

Moja omiljena web mjesta

 
Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava