- osnova za sladoled:
5 jaja
5 velikih žlica šećera
1 vanilin šećer
0,5 l vrhnja za šlag
- dodatak:
5 dag običnih keksa (petit ili piškote)
Priprema:
Izlupajte vrhnje u čvrsti šlag. Razdvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka dodavajući u toku miješanja žlicu po žlicu šećera. vanilin šećer, te jedan po jedan žutanjak. Kekse dlanovima izmrvite, neka ne budu sasvim usitnjeni jer su upravo komadići keksa ono najzanimljivije u ovome sladoledu. Umiješajte ih u smjesu. Zatim, miješajući dalje žlicom, pomiješajte dobivenu smjesu s izlupanim vrhnjem u jednu kompaktnu smjesu.
Dobivenu smjesu sladoleda pretresite u plastičnu posudu pogodnu za zamrzivač. Neka bude u zamrzivaču barem 12 sati prije posluživanja.
Posluživanje:
Imate li kornete pri ruci, želite li napraviti sladoledni kup ili puniti tople palačinke ledenim sladoledom... pustite mašti na volju i uživajte. Napravite i preljev od npr. čokolade tako da 10 dag čokolade za kuhanje rastopite u 0,5 dl vrućeg mlijeka i par kapi ulja radi sjaja. Vrući preljev žlicom prelijte preko punjenih palačinki ili sladoleda u čaši. Ukrasite keksićima, šarenim mrvicama, voćem...
Napomena: na slikama su sladoledi okusa čokolada i cookies
©2008-2009 Sandrine
Fino :)
OdgovoriIzbrišiObožavam sladoled, ove godine sam ga par puta tamanila umijesto ručka :)