Sastojci za 4 osobe:
1 čaša riže, najbolje okrugloga zrna
8 dl mlijeka
10 žlica šećera
1 mahuna vanilije – ako nemate, stavite par kapi arome vanilije ili vanilin šećer
3 jaja
4 žlice vode
25 dag jagoda
1 mala žlica maslaca
koliko stane na vrh noža cimeta
Priprema:
Rižu operite. Odvojite 1 dl mlijeka. Operite jagode. Dio jagoda odvojite za ukras – njih prerežite na četvrtine ili kako već želite. Ostatak jagoda sitnije narežite. Dobro zagrijte ostalo mlijeko, ne treba prokuhati, već samo neka bude prilično toplo. U neprijanjajućoj posudi (teflon zdjelica) rastopite maslac i na njemu, miješajući neprestano, 5 žlica šećera. Kad se sav šećer rastopi i počne dobivati svijetlo smeđu boju kao sasvim blagi karamel, dodajte rižu i dobro promiješajte tako da ni jedno zrno ne ostane bez karamela, pa malo po malo dolijte toplo mlijeko. Dodajte i vaniliju, pa kuhajte na laganoj vatri, uz često miješanje, dok riža ne bude prilično mekana, ne “al dente”, već puno mekša. To bi moglo potrajati i više od pola sata.
Jaja pažljivo razdvojite na žutanjke i bjelanjke. Žutanjke dobro razmutite u 1 dl mlijeka, pa brzim miješanjem dodajte tek kuhanoj riži koju ste nakratko izmakli s vatre. Vratite zatim na vatru neka se sve dobro sljubi u gušću kremu (ne pregustu, već kao puding). Ako vam se čini pregusto, slobodno dodajte još malo zagrijanog mlijeka. U desertne zdjelice nalijte kuhani sutlijaš tek toliko da pokrije dno. Zatim rasporedite sitno narezane jagode, pa sve zalijte sutlijašem. Po vrhu ukrasite krupnije rezanim jagodama i ostavite da se hladi.
Da se bjelanjak ne bi bacio, od njega napravite šaum koji će dopuniti sutlijaš. Kuhajte 4 žlice šećera u 4 žlice vode, do gustoće ljepljivog sirupa. Od bjelanjaka ulupajte čvrsti snijeg, pa u njega u tankom mlazu ulijevajte vrući sirup uz miksanje na najvećoj brzini. Šaum će postati kremastiji, ali čvršći. Gotovim šaumom ukrasite sutlijaš. Zadnju žlicu šećera rastopite u karamel kojem dodajte sasvim malo cimeta, pa vrućeg nakapajte preko šauma.
Sve dobro ohladite prije posluživanja.
Ovaj bogati sutlijaš možete poslužiti u nekoj romantičnoj prilici, kao što je Valentinovo ili možda neka važna godišnjica oko koje se valja potruditi…Uživajte!
©2008-2009 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar