Naziv "djetinjasta" zaslužila je zbog šunke kojom sam zamijenila špek, originalni sastojak prave carbonare, te malo slatkog vrhnja da ublaži teški jajasti okus umaka.
Potrebno je za 4 osobe:
50 dag špageta
30 dag šunke u ovitku
malo maslaca
malo peršina
2 češnja češnjaka
4 jaja
2 dl mlijeka
2 žlice slatkog vrhnja
1 žlica Vegete
sasvim malo muškatnog oraščića u prahu
Špagete kuhajte u slanoj vodi.
Šunku narežite na tanje ploškice (ili kupite već narezanu), pa na kvadratiće.
U posudi rastopite maslac. Na njega dodajte narezanu šunku. Kratko ju popržite.
Na sitno nasjeckajte češnjak, pa skupa s Vegetom dodajte šunki. Zalijte s malo vode (oko 0,5dl) i mlijekom i kratko prokuhajte – 5 minuta. Pospite s malo muškatnog oraščića i zagustite slatkim vrhnjem. Maknite s vatre neka se malo ohladi da se jaja ne zgrušaju kasnije kad ih dodate umaku.
Razmutite jaja i nasjeckajte peršin. Umiješajte ih žustro žicom u malo ohlađen umak pazeći da se ne zgrušaju i da umak bude gladak i kremast.
Špageti su se taman skuhali. Procijedite ih i kratko isperite hladnom vodom. Stavite u zdjelu, prelijte umakom, promiješajte i poslužite. I ne zaboravite salatu i ribani sir.
©2008 Sandrine
Nema komentara:
Objavi komentar