Osnovno tijesto: 3 jaja 1 dl ulja 1 l mlijeka malo soli 3 jušne žlice šećera 50 dag brašna | Dodatak za svijetlo tijesto: 1 vanilin šećer 4 jušne žlice likera Belle de jour (može i bilo koji drugi liker od breskve ili marelice) | Dodatak za tamno tijesto: 5 dag čokolade za kuhanje |
1 veća konzerva kompota od breskve
2 jušne žlice škrobnoga brašna vrhom pune
1 jušna žlica šećera
1 vanilin šećer
3 žlice vode
2 jušne žlice likera Belle de jour
slatko vrhnje za šlag
Priprema:
odvojite polovicu breskvi iz kompota i narežite ih na komadiće. Ostatak zajedno s tekućinom usitnite u blenderu u kašu. Tu kašu stavite kuhati. U vodi razmutite šećer, vanilin šećer i škrobno brašno, pa kad kaša prokuha umiješajte u kašu i kratko kuhajte da zgusne. Ostavite da se dobro ohladi. Izradite čvrsti šlag od slatkog vrhnja, dodajte mu liker i pomiješajte ga s ohlađenom kremom.
Umutite tijesto za palačinke od navedenih sastojaka za osnovno tijesto. Ovo je zapravo moja baza za obične palačinke koje pečem onda kad mi se ne da izmišljati ništa posebno. No kako ovo nisu samo obične palačinke, vrijeme je da umiješate i one dodatke za svijetlo tijesto, dakle, u osnovno tijesto koje ste upravo napravili dodajte liker u kojem ste razmutili vanilin šećer. Pripazite na gustoću tijesta, možda će vam zatrebati još malo brašna (pogledajte moj savjet o gustoći tijesta za palačinke u prethodnom receptu). Od pola količine tako pripremljenog svijetlog tijesta ispecite nekoliko palačinki. U drugu polovicu dobro umiješajte mlaku rastopljenu čokoladu pa i od toga ispecite palačinke.
©2008 Sandrine
Gdje mogu da kupim liker belle de jour? U Sloveniji ga više nema :(
OdgovoriIzbrišiNa žalost, ni ja ga više uopće ne vidim po dućanima, ni u Sloveniji ni kod nas... Ali zadnjih godina uglavnom likeriće radim domaće, pa ću ove godine napraviti i od vinogradskih breskvica, samo čekam da dozriju! ;)
Izbriši